Friday, December 6, 2019

Testimoniale - ziua Euroscola (Larisa Cimpoeș)

Nici nu pot să descriu în cuvinte experiența din data de 29 noiembrie 2019. A fost ceva nemaipomenit, de neuitat. Sunt nespus de fericită că am avut ocazia să particip la acest eveniment. Este ceva unic, o experiență de care nu se poate bucura toată lumea.
Cel mai mult mi-a plăcut că am avut oportunitatea să intru în contact cu elevi din atât de multe țări. Este un sentiment inexplicabil când ajungi între atât de mulți oameni care sunt atât de diferiți, din multe puncte de vedere și totuși, la fel. Să auzi atâtea limbi străine este incredibil, te face să realizezi cât de diversificată este lumea asta şi acestea au fost doar o parte din toate limbile existente.
Pe de altă parte, mi-a plăcut foarte mult sentimentul care mi-a fost inspirat de prezenţa în Parlament. Am avut ocazia de a ne exercita dreptul la vot, dar nu din ipostaza unor cetăţeni obisnuiţi, ci din ipostaza unui mic parlamentar. M-a făcut să realizez cât de frumoasă este munca unui parlamentar, dar în acelaşi timp destul de obositoare şi solicitantă.
A fost o zi obositoare într-adevăr, dar foarte frumoasă. Am învăţat o mulţime de lucruri noi şi am legat prietenii minunate cu elevi străini. 
Participarea în echipa EPAS a creat o multitudine de oportunităţi pentru noi. Anul aceasta este ultimul meu an în această echipă minunată şi vreau să le mulţumesc tuturor colegilor mei şi profesorilor care ne-au îndrumat pe acest drum şi împreună cu care am creat amintiri de neuitat.

Cimpoeș Ana Larisa,
Ambasador junior #epascnpr

Thursday, December 5, 2019

Testimoniale - Diana Moscu (ambasador-junior #epascnpr)

Fiind în acea sală alături de alți 500 de adolescenți din toate țările Uniunii Europene, am realizat cât de diversă, din punct de vedere cultural dar și politic, este Europa de fapt și cât de importantă este opinia noastră, a tinerilor, pentru viitorul Europei.

Am avut ocazia să vorbesc cu alți adolescenți din țări precum Austria, Estonia, Irlanda, Portugalia, Cypru, Germania, Cehia, și am învățat mai multe lucruri despre cultura lor, despre fiecare persoană in parte dar și despre situațiile politice actuale: despre tensiunea dintre Germania de vest, care susține si ajută refugiații din Syria, și Germania de est care, dimpotrivă, nu susține refugiații din Syria ci îi resping, spre exemplu.

Am realizat cât de important era dreptul meu de a vota in parlamentul european și cât de privilegiată eram în acel moment de a vota în numele țării mele. Am votat, în mare parte, cu majoritatea dar în unele instanțe votul meu aparținea minorității: la propunerea "să se legalizeze sau nu toate drogurile pentru a studia efectele lor asupra oamenilor mai bine" spre exemplu, în care majoritatea au decis să se legalizeze toate drogurile.

Deși nu am pus întrebări si nici nu am candidat pentru președinție la tema mea "migration and integration" mi-am susținut punctul de vedere prin vot. Am înțeles cât de important este de a-ți exprima punctul de vedere dar și de cât de mult curaj este nevoie pentru a-ți susține punctul de vedere în fața tuturor. Nu este ușor, intr-adevar, de aceea nu cred ca oricine poate fi politicien/parlamentar, doar acei oameni care au o tendință spre așa ceva, care au darul de a vorbi in fața tuturor și de a convinge.

A fost o experiență frumoasă, de neuitat care mi-a deschis ochii în ceea ce privește viața unui parlamentar dar și diversitatea europeană.

Tuesday, October 1, 2019

Echipa #epascnpr continuă activitățile de educație pentru sustenabilitate

I-am ajutat pe elevii de gimnaziu să își lanseze proiectul #Erasmus+ „Eco-Herit@ge Matters”, participând alături de ei la flashmob.
#epascnpr #EPAmbassadorSchools #FridaysForFuture #Erasmus+ #EcoHerit@geMatters


Thursday, September 12, 2019

Eco-Herit@ge Matters!



Lansarea proiectului Erasmus+ Eco-Herit@ge Matters!


     Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, în calitate de partener european, anunță lansarea proiectului Erasmus+ KA229 (Proiecte de parteneriat strategic în domeniul educație școlară – proiecte de schimb interșcolar KA229) intitulat „Eco-Herit@ge Matters!”, începând cu data de 16.09.2019 (număr de referință proiect: 2019-1-PT01-KA229-060791_6).
Proiectul, finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene se va derula pe o perioadă de 24 de luni, școala noastră având la dispoziție un buget de 25416 EUR pentru implementare. De-a lungul acestei perioade se vor desfășura 4 schimburi pe termen scurt ale grupurilor de elevi însoțiți de cadre didactice, în Italia, Grecia, Croația și Portugalia. De asemenea, școala noastră va găzdui un schimb pe termen scurt al grupurilor de elevi, în luna martie, 2021. Proiectul se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 12 – 15 ani.
Coordonatorul proiectului este  Agrupamento de Escolas Dr. Manuel Gomes de Almeida (Portugalia), iar partenerii sunt: Agrupamento de Escolas de Ovar Sul (Portugalia), I.C. "F. P. Polizzano" Gangi (Italia), Osnovna škola "Retfala" (Croația), 4o Gymnasio Prevezas (Grecia) și Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean (România).Acest proiect este continuarea proiectului eTwinning „Herit@ge matters”, proiect care a obținut Premiul Special Yunus Emre, pentru umanism și înțelegere interculturală.
Prima întâlnire a partenerilor de proiect (întâlnirea de lucru a coordonatorilor) va avea loc  în Espinho, Portugalia, în perioada 6 – 10 noiembrie 2019.
Proiectul și-a propus implicarea și motivarea elevilor, dar și a comunității, spre formarea și implementarea de obiceiuri durabile (nu întâmplător, punctul de referință pentru activitățile proiectului îl constituie cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, asumate prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă).
În cadrul proiectului, se va înființa un Club-Eco, în cadrul căruia elevii vor lucra extrașcolar, dar, ne dorim integrarea activităților proiectului în curriculum.  Proiectul este înregistrat și pe platforma eTwinning, iar perioada derulării acestuia este: 16 septembrie 2019 – 15 septembrie 2021).

Coordonator,
Prof. Cîmpean Marika Emese



Monday, September 9, 2019

EUtourism (EUTOUR)


              
   

Lansarea proiectului Erasmus+
                          EUtourism (EUTOUR)
     Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, în calitate de partener european, anunță lansarea proiectului Erasmus+ KA229 (Proiecte de parteneriat strategic în domeniul educație școlară – proiecte de schimb interșcolar KA229) intitulat „EUtourism”  începând cu data de 01.10.2019 (număr de referință proiect: 2019-1-ES01-KA229-064134_2).
Proiectul, finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, se va derula pe o perioadă de 24 de luni, școala noastră având la dispoziție un buget de 30750 EUR pentru implementare. De-a lungul acestei perioade se vor desfășura 5 schimburi pe termen scurt ale grupurilor de elevi însoțiți de cadre didactice, în Croația, Turcia, Italia, Spania și Turcia. De asemenea, școala noastră va găzdui un schimb pe termen scurt al grupurilor de elevi, în luna mai, 2020.
Coordonatorul proiectului este  IES PÉREZ GALDÓS  (Spania),  iar partenerii sunt: Akcakoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turcia), ISIS VALDARNO (Italia), Srednja skola Hrvatski kralj Zvonimir Krk (Croația), Sule Muzaffer Buyuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turcia) și Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean (România). Acest proiect se adresează elevilor de liceu, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani.
Proiectul va fi înregistrat și pe platforma eTwinning, iar perioada derulării acestuia este: 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2021.
 Ca produs final al proiectului, se doreste realizarea unui „Survival English kit for tourist guides and animators” (care va fi, de fapt, o colecție de resurse educaționale non-formale, incluzând metode de lucru propuse si testate în timpul activităților nationale si internaționale, videoclipuri, reviste, tutoriale etc., toate școlile partenere contribuind cu materiale, lectii deschise si alte resurse didactice). Colecția va fi disponibilă atat pe Twinspace-ul proiectului cât si în format printat.

Coordonator,
Prof. Cîmpean Marika Emese

Thursday, February 28, 2019

Bucuroși de oaspeți... #epascnpr #EPAmbassadorSchools

Doamna ministru Ecaterina Andronescu a vizitat în data de 28 februarie școala noastră. A fost întâmpinată de echipele de robotică și de ambasadori #epascnpr.

Uniți în diversitate

3 ambasadori-juniori și un ambasador-senior au vizitat Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Beclean, derulând împreună cu elevii CSEI ateliere de creativitate. Activitatea s-a desfășurat în data de 28 februarie 2019.







Tuesday, February 26, 2019

Provocare nouă - învățăm prin joc despre Uniunea Europeană

Vă place Kahoot? Descărcați aplicația sau intrați de pe calculator. Link: https://kahoot.it/challenge/0943252 
Codul provocării din această săptămână: 0943252


#epascnpr tot anul! 


Friday, February 22, 2019

#epascnpr pe podium la premiile europene #eTwinning 2019

Echipa #epascnpr a obținut Premiul European Yunus Emre pentru umanism și înțelegere interculturală, pentru activitățile derulate în colaborare, în cadrul proiectului „Herit@ge matters!”. Câteva imagini cu sărbătoriții... dar și un link spre anunțul oficial: https://www.etwinning.net/ro/pub/highlights/european-prizes-winners-2019.htm 






Friday, February 15, 2019

Safer Internet Day 2019

Elevii Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean au sărbătorit Ziua Siguranței pe Internet în data de 12 martie 2019, după întoarcerea din vacanța intersemestrială. Pentru că suntem Școală-Ambasador a Parlamentului European, ne preocupă această tematică. Iată câteva picturi realizate de elevii școlii noastre, ca răspuns la apelul ambasadorilor #epascnpr:

Despre Europa - material realizat de elevii CNPR



Material realizat de elevii: Szasz Bogdan, Săplăcan Cosmin, Pop Sergiu, Rusu Teodora, Felecan Cătălin, Poenar David, Șutea Alex și Taloș Diana, sub coordonarea prof. Filip Florean

Vă invităm la simpozion și concurs: Școlile-ambasador ale Parlamentului European se prezintă

A doua activitate desfășurată sub sloganul „Ia atitudine!” este dedicată programului #EPAmbassadorSchools. 
  • Secțiunea 1. Concurs - #DeDataAstaVotez: Activitatea de tip concurs (pentru elevi) constă în realizarea unui poster (tehnica de lucru este la alegere), cu tema: #DeDataAstaVotez. Juriul va nota creativitatea, originalitatea, dar și capacitatea creației artistice de a motiva, de a sugera valorile democrației participative. Vă așteptăm cu drag, elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, indiferent de școala de proveniență! Prin participarea la concurs sunteți de acord cu utilizarea creației realizate (pe blogul proiectului, dar și în materiale de diseminare).
  • Secțiunea a II-a. Simpozion - Școlile-ambasador ale Parlamentului European se prezintă: Exemplele de bună practică, diseminările, articolele dascălilor vor fi trimise pentru secțiunea a II-a: „Școlile-ambasador ale Parlamentului European se prezintă” (așteptăm cu drag intervenții, prezentări ale școlilor laureate, dar și diseminări ale activităților derulate de școlile candidate la obținerea acestui prestigios titlu).
  • Menționăm că se vor acorda premii I, II, III și mențiuni pentru elevii premiați la secțiunea I: „#DeDataAstaVotez” (30% din numărul participanților, conform Metodologiei de organizare a concursurilor extrașcolare). Profesorii participanți cu lucrări la secțiunea a II-a, „Școlile-ambasador ale Parlamentului European se prezintă” vor primi diplome de participare, iar materialele trimise vor fi incluse într-o antologie, pe care o vor primi în format electronic.
  • Nu se percepe taxă de participare la concurs sau simpozion.
  • Termen înscriere: 9 mai 2019

Vă așteptăm cu drag!

 


CALENDARUL de administrare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024—2025

CALENDARUL de administrare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024—2025: 1. Evaluarea re...