Sunday, May 3, 2020

Eseu înscris în competiția „Solidaritatea cetățenilor Uniunii Europene privind COVID-19”, Cioban Vasile

    Despre solidaritate

Material realizat de Cioban Vasile, ambasador-junior #epascnpr
 elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Petru Rareş, Beclean

          Epidemia provocată de noul coronavirus, izbucnită în China la finalul anului trecut este un subiect de interes pentru întreaga lume. La nivel global, UNICEF vine în întâmpinarea preocupării părinților și le furnizează acestora câteva informații legate de răspândirea virusului și de măsurile prin care copiii și adulții pot fi protejați. Noul coronavirus este un virus respirator care nu a fost depistat anterior la om.
Primul caz de virus a fost identificat în Wuhan, China. Organizația Națiunilor Unite, autoritățile de sănătate publică și partenerii încă lucrează, de la apariția acestuia, pentru a găsi un vaccin. Da, nu e de mirare că poate să ne apuce frica. Acest virus se răspândește foarte repede, după câte se pare, și crește mereu și numărul morților. Măsurile drastice luate de guvernul chinez, care a pus sub carantină 43 de milioane de oameni, sunt cu siguranță eficiente pentru a limita răspândirea virusului. Și dacă va reuși menținerea în arest la domiciliu a populației din provincia Hubei și din regiunile apropiate pentru mai multe săptămâni, epidemia ar putea ceda chiar mai repede decât se așteaptă unii. Pentru a fi siguri ca virusul nu se raspândește trebuie să avem întâi siguranța noastră.
 Ne putem proteja astfel: spalăndu-ne pe mâini cu săpun, înainte și după masă, după ce am folosit toaleta și după ce am folosit obiecte de uz comun pe care le poate atinge multă lume (clanța ușii, bara de susținere din autobuz); evitând contactul apropiat cu oricine prezintă simptome de răceală sau infecție respiratorie; solicitănd îngrijiri medicale dacă avem febră, tuse sau dificultăți în respirație.
Îi putem proteja pe alții luând următoarele măsuri de precauție: acoperind gura și nasul cu șervețel de unică folosință atunci când tușim sau strănutăm și după aceea să îl aruncăm. Dacă nu avem un șervețel la îndemână, putem să tușim sau să strănutăm în îndoitura cotului. Evităm contactul apropiat cu alte persoane când avem tuse și febră.        
Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.
 Unul dintre lucrurile care a fost major afectat de acest virus, a fost industria turistică. Cele mai mari orașe turisitce ale lumii au fost închise, iar hotelurile și motelurile din întreaga lume au vrut să iși demonstreze solidaritatea față de oamenii care suferă. În lipsă de clienți acestea și-au oferit camerele ca spații de carantină sau găzduire pentru medici în această perioadă mai puțin plăcută pentru omenire.
 În aceste vremuri de criză, peste tot în Uniunea Europeană, țări, regiuni și orașe le dau o mână de ajutor vecinilor lor și celor care au nevoi și mai stringente. Se donează echipamente de protecție, cum ar fi măștile, se tratează pacienți din zona sau țara învecinată, se repatriază cetățeni blocați în străinătate. Poate ar fi frumos dacă noi tinerii din ziua de astazi, din întreaga lume, am forma o comunitate prin care să ajutăm cu mâncare bătrânii, care fie sunt singuri și nu au pe nimeni, fie au un oarecare handicap fizic,  fiind foarte greu pentru aceștia să se miște. Am putea să mergem din casă în casă, unde sunt acești oameni (cu echipament de protecție) și să le dăm o mână de ajutor mai ales pe timpul carantinei, când accesul afară este interzis.
O mare întrebare pe care o tot vedem online este referitoare la cine se infectează mai repede. Persoanele în vârsă sau persoanele tinere? Adevărul este că persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile cardiace) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.
 În prezent, nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să ne spalăm pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru ne protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E. coli și Salmonella, care pot trece de la animalele de companie la oameni.
UNICEF păstrează permanent contactul cu autorităţile chineze, inclusiv cu Ministerul Comerţului şi Comisia Naţională de Sănătate, precum şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte agenţii ONU în vederea monitorizării situaţiei şi a nevoilor pe parcursul epidemiei. Totodată, UNICEF colaborează cu OMS şi partenerii săi pentru a asigura un răspuns coordonat în China şi în alte ţări afectate, dar şi pentru a îmbunătăţi gradul de pregătire în ţările cu risc.
Totodată UE a reușit să se organizeze de la începutul epidemiei și până în prezent, peste 54 400 de cetățeni ai UE fiind aduși acasă cu peste 247 de avioane dedicate zborurilor de repatriere facilitate și cofinanțate prin mecanismul de protecție civilă al UE. Unul din trei pasageri repatriați era cetățean european dintr-o țară diferită de cea care a organizat zborul de repatriere. Multe alte zboruri intraeuropene, care nu sunt organizate prin intermediul mecanismului UE de protecție civilă, ci direct de către statele membre, aduc zilnic cetățeni europeni în țările lor.

 Așadar nu putem ști când această pandemie se va termina și cu siguranță va mai fi mult timp până când o să revenim la viețile noastre normale de demult. Tot ce putem face este să avem grijă de noi să nu luam virusul, și dacă îl avem să încercăm să nu îl răspândim și dacă putem să dăm și câte o mână de ajutor în stânga și în dreapta pentru că în final toți suntem egali, toți suntem oameni.

Eseu înscris în competiția „Solidaritatea cetățenilor Uniunii Europene privind COVID-19”, organizată de Centrul Europe Direct Bistrița: http://www.europedirectbistrita.ro/concurs-eseuri/

No comments:

Post a Comment

CALENDARUL de administrare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024—2025

CALENDARUL de administrare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024—2025: 1. Evaluarea re...