Thursday, May 7, 2020

Eseu înscris în competiția „Solidaritatea cetățenilor Uniunii Europene privind COVID-19”, Cîmpean Imola

Eseu - Solidaritatea cetățenilor Uniunii Europene privind Covid-19

Cîmpean Imola, ambasador-junior #epascnpr
Colegiul Naţional Petru Rareş Beclean

Solidaritatea este sentimentul care îi determină pe oameni să vrea să se ajute reciproc. Este foarte important ca oamenii să fie solidari, mai ales în momente ca acestea, când toată lumea are nevoie de ajutor și susținere din partea celorlalți. Acum, în vremea când toată lumea se confruntă cu Covid-19, trebuie să avem grijă să nu devenim egoiști. De fapt, în loc să avem grijă numai de noi, ar trebui să îi ajutăm pe cei din jur.
Trebuie să fim conștienți de faptul că fără să ne ajutăm, nu vom reuși să trecem cu ușurință peste această periodă, astfel trebuie să îi ajutăm pe cei pe care putem, fără măcar să ne așteptăm să fim ajutați și noi. Dacă ajutăm numai ca să fim și noi ajutați, atunci acest tip de gândire nu are mai nimic de-a face cu altruismul. Reciprocitatea este un alt motiv important care-i face pe oameni să ofere ajutor. Acest principiu ne face să nu ne mai gândim prea mult la ajutorul pe care îl putem oferi, sau la recompensele pe care le-am putea primi dacă am face fapte bune. Există riscul creării de dependenţă – dependenţa celui care primeşte sprijin de cel care-l oferă. Pe termen lung, persoanele care primesc ajutor nu-şi mai iau soarta în propriile mâini, sunt slăbite, în loc să se simtă mai în forţă.
Pandemia Covid-19 afectează toată lumea, iar statele membre și UE sunt hotărâte să o combată împreună. Acest sprijin nu ia doar forma unor donații de echipamente medicale esențiale, cum ar fi măștile și ventilatoarele. Însă unele dintre acestea sunt lovite mai puternic decât celelalte. Italia și Spania, două dintre focarele inițiale ale epidemiei, au fost grav afectate de criza provocată de Covid-19.
În același timp, în conformitate cu tratatele UE, statele membre sunt responsabile de adoptarea la nivel național a măsurilor de răspuns la epidemia de Covid-19, în special în ceea ce privește sistemele de sănătate naționale, repatrierea cetățenilor sau restricțiile impuse vieții publice.
Dând dovadă de solidaritate, în paralel cu gestionarea consecințelor crizei pe plan intern, statele membre și-au venit în ajutor unul celuilalt, oferind sprijin acolo unde era cel mai mult nevoie. Ele au furnizat servicii, personal specializat și echipamente medicale. Colaborând între ele, acestea au reușit să repatrieze aproape jumătate de milion de europeni care erau blocați în străinătate până la jumătatea lunii aprilie 2020.
Pandemia de Covid-19 pune la încercare sistemele de sănătate și personalul medical pe întreg teritoriul UE. Acest lucru nu a împiedicat însă statele membre să își ofere ajutorul unele altora și să pună în comun resursele de care dispun. De exemplu, Germania, Polonia și România au trimis echipe de medici pentru a ajuta la tratarea pacienților din spitalele din nordul și sudul Italiei iar Austria, Belgia, Germania și Luxemburgul și-au pus unitățile de terapie intensivă la dispoziția pacienților olandezi, francezi și italieni aflați în stare critică. Luxemburgul și Germania au trimis ambulanțe aeriene, piloți și personal specializat pentru a ajuta Italia, Franța și Țările de Jos în lupta lor pentru salvarea de vieți. Germania a trimis Italiei 5 tone de echipamente (ventilatoare pulmonare, măști, costume de protecție). Franța a trimis Italiei 1 milion de măști, 20 000 de costume de protecție și 2 400 de articole de îmbrăcăminte medicală specializată. În Grecia, 500 de unități medicale mobile cofinanțate de UE vor fi în curând operaționale și vor fi în măsură să testeze cetățenii în casele acestora. O întreprindere letonă a pus la dispoziție online prototipul său de echipament de protecție a feței 3D, acesta putând fi descărcat și utilizat de oricine. Polonia a trimis Italiei 20 000 de litri de dezinfectant. Austria a trimis Italiei 1,5 milioane de măști medicale. Danemarca a trimis Italiei ventilatoare pulmonare și echipamente pentru spitale de campanie. Cehia a trimis Italiei și Spaniei 20 000 de costume de protecție. O întreprindere cehă le-a transmis celorlalte state membre date cu privire la realizarea de echipamente de protecție a feței cu ajutorul unor imprimante 3D. UE finanțează cercetarea în domeniul tratamentului și vaccinului, organizează achiziții comune de echipamente esențiale, pune la dispoziția țărilor UE 37 de miliarde de euro pentru combaterea virusului și ia și alte măsuri pentru a trece cu ușurință peste această perioadă.
Toate acestea sunt numai unele dintre lucrurile ce arată solidaritatea statelor. Prin aceste activități, toate țările au fost ajutate enorm de mult. Dar, pe lângă acestea, sunt niște lucruri simple pe care le putem face chiar noi, ca să contribuim la ajutarea celor care au nevoie.  Este necesar un efort colectiv pentru a depăși această situație cu un număr cât mai mic de îmbolnăviri.
Astfel, trebuie să ținem cont de recomandările medicilor să ne spălăm des pe mâini, să nu ieșim din casă numai dacă este necesar, să nu avem contact direct cu oamenii și încă multe altele care ne ajută să avem grijă de noi. Noi toți trebuie să fim conștienți că întreaga lume este afectată de acest virus și că trebuie să fim uniți. Avem foarte mare noroc cu internetul și rețelele de socializare, care acum sunt mai de folos ca niciodată. Prin intermediul lor putem să comunicăm cu cei dragi chiar dacă nu putem să îi vedem față în față. Nu trebuie să fim triști, ci din contră, să încercăm să învățăm ceva din această experiență, chiar dacă nu este foarte fericită. În timpul pe care îl petrecem izolați la domiciliu putem să facem lucrurile pe care visam să le facem deja de multă vreme și n-am avut timp. Trebuie numai să avem grijă de noi și de familia noastră, încercând să ajutăm cât mai mulți oameni.
Persoanele în vârstă și cele cu boli prezintă un risc mai ridicat la îmbolnăvirea cu COVID-19. Astfel, e important ca aceștia să aibă grijă de ei și să nu iasă des din casă. În cazul acesta putem să ajutăm și noi! Dacă avem vecini în vârstă putem să le facem noi cumpărăturile, astfel încât să nu mai fie nevoiți să iasă din casă. Cumpărăturile ar putea fi lăsate în fața ușii lor, fără să avem contact direct cu ei. Dacă ar face mai multă lume acest lucru, atunci ar fi mult mai puțini oameni pe afară, ceea ce ar ajuta ca virusul să nu se mai răspândească așa de repede.  

Cred că cel mai important e să nu ne fie frică, să avem grijă unii de alții și să încercăm să fim fericiți și uniți, astfel încât să trecem peste această perioadă repede și să rămânem cu niște lecții importante învățate după această pandemie.


Eseu înscris în competiția „Solidaritatea cetățenilor Uniunii Europene privind COVID-19”, organizată de Centrul Europe Direct Bistrița: http://www.europedirectbistrita.ro/concurs-eseuri/

No comments:

Post a Comment

CALENDARUL de administrare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024—2025

CALENDARUL de administrare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024—2025: 1. Evaluarea re...